top of page

Geleceğin İnsanı Olabilmek için Mandela’dan “UBUNTU”


Daniel Smith’in “Gibi Düşünmek” serisini uzun zamandır takip ediyorum. Sherlock Holmes, Churchill, Steve Jobs ve Einstein’dan sonra 1 Mayıs 2014’de “Mandela Gibi Düşünmek” kitabını yayınladı.

Yaşamının 27 yılını hapiste geçiren ve Güney Afrika’da özgürlüğe dair radikal adımlar atan, ayrımcılık karşıtı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi Devlet Başkanı Nelson Mandela.

Nelson Mandela dünyada en çok saygı gören, sadece kendi kuşağı değil, kendinden sonra gelen genç kuşaklar için de etkisi en yüksek liderden biri olarak değerlendiriliyor.

Tüm yaşamını ırkçılık, fakirlik ve her alanda eşitsizliğin engellenmesine odaklayan Nelson Mandela yaşam felsefesini “UBUNTU” olarak ifade ediyor.

“Ubuntu” kelimesi Güney Afrika’da ilk kez 19 yy.’ın ortalarında kullanılmaya başlanıyor. Anlamı, “senden dolayı varım” veya “ben senden dolayı benim”. Aslında hepimizin ihtiyaçları, bugünü ve geleceği birbirine ne kadar da bağlı. Dünyalı kimliğimizi unutmamak, diğerinin iyiliği kadar iyi, mutluluğu kadar mutlu olabileceğimizin farkında olmak demek. Bana dokunmayan kötülük, bin yıl yaşamıyor artık. Bugün değilse de yarın mutlaka karşı karşıya kalıyorum bu istemediğim durumla veya onun türevi bir sonuçla.

Hümanist bakış açısının da bir ürünü olan bu kelimeyi gerçekten hissetmeye ve kendi bakış açımıza yansıtmaya hem bugün hem de geleceğe hazırlanmak için hiç olmadığı kadar çok ihtiyacımız var.

Bugün artık ilişkilerde “ubuntu” demenin zamanı geldi de geçiyor bile.

Bazı ülkeler kendi aralarındaki sorunları çözerken “ubuntu diplomasisi” uyguluyorlar ve Mandela’nın da söylediği gibi düşmanlarıyla sorunlarını ancak onlarla işbirliği yaparak çözebileceklerine inanıyorlar. İlk adım önce masaya oturabilmek ve birbirinizi duyabilmek olmalı diyorlar. Aksi takdirde mücadelenin sonu gelmeyecektir.

“Ubuntu” aynı zamanda Edgar Morin’in Bilgi Üniversitesi tarafından yayınlanan kitabı “Geleceğin Eğitimi İçin Gerekli Yedi Bilgi”de de yer aldığı gibi geleceğin insanı olabilmek için gerekli beceriler arasında. Edgar Morin bunu “dünyalı kimliği öğrenmek” olarak tanımlıyor.

“İlk kez, insan gezegenin bir sakini olduğunu gerçekten anladı ve belki de yeni bir açıdan, yalnızca birey, aile ya da tür, devlet ya da devletler grubu açısından değil, aynı zamanda gezegen açısından da düşünmek zorunda kalacaktır.”

Verdanski Madiba’nın sihiri sizinle beraber olsun.

PERYÖN - PY dergide yayınaldı.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page